Mental robusthed og arbejdstrivsel hænger sammen...
I den moderne og hektiske arbejdskultur vi har, hvor stress og deadlines dominerer, er medarbejdernes mentale sundhed og robusthed mere afgørende end nogensinde.
Sammenhængen mellem mentalt velvære og effektivitet på arbejdspladsen er dybt forankret, og investering i medarbejdernes mentale sundhed kan skabe et mere dynamisk, produktivt og harmonisk arbejdsmiljø
Mental sundhed er en essentiel del af vores velbefindende og trivsel, som omfatter følelsesmæssig, psykologisk og social balance. Det påvirker vores tankemønstre, følelser og handlinger, og spiller en afgørende rolle i vores evne til at håndtere stress, interagere med andre og træffe beslutninger på. Manglende fokus på mental sundhed på arbejdspladsen kan resultere i stress, udbrændthed og stor udskiftning i medarbejder gruppen. Omvendt, når organisationer prioriterer mental sundhed, oplever medarbejderne ofte øget arbejdsglæde, motivation og et forbedret samarbejdsklima.
Fordele ved at prioritere mental sundhed og robusthed:
1. Øget effektivitet: Når medarbejdere oplever støtte og trivsel mentalt, bliver de mere fokuserede og produktive. Nedsættelse af stress symptomer, hjælper dem med at fokusere bedre, udføre opgaver mere effektivt og bidrage med innovative ideer.
2. Øget medarbejderengagement: Når medarbejderne føler sig støttet og anerkendt, opmuntrer det dem til at engagere sig fuldt ud i deres arbejde. Værdsættelse og forståelse, motiverer medarbejderne til at deltage aktivt og stræbe efter at gøre mere. En høj grad af engagement resulterer i øget produktivitet og dermed en forbedring for virksomheden.
3. Bedre samarbejde og kommunikation: En psykisk sund arbejdsplads fremmer åben kommunikation og samarbejde. Medarbejdere der føler sig mentale robuste, er mere tilbøjelige til at dele ideer, løse konflikter i mindelighed og støtte hinanden, hvilket skaber en mere sammenhængende teamdynamik.
4. Nedsat sygefravær: Psykiske problemer kan føre til betydeligt fravær. Ved at prioritere at styrke den mental robusthed, ved at fokusere på mental sundhed, kan arbejdsgivere mindske antallet af fraværsdage og skabe en mere stabil og produktiv arbejdsstyrke, hvilket ultimativt fører til bl.a. forbedrede tidsplaner for projekter og virksomhedens samlede præstation.
5. Fastholdelse af medarbejdere: Investering i mental sundhed indikerer, at virksomheder bekymrer sig om deres medarbejdere. Denne forpligtelse kan fremme medarbejdernes loyalitet og fastholde dem, hvilket sparer omkostninger forbundet med ansættelse og uddannelse af nye medarbejdere.
Læs her om 3 veje til at fastholde medarbejdere og hvordan det koster virksomheden 21 % af årslønnen, når medarbejdere udskiftes:
https://addvalue.dk/viden/78-3-veje-til-at-fastholde-medarbejdere#:~:text=En%20af%20grundene%20til,%20at
Sådan fremmer du mental sundhed og modstandskraft i din virksomhed:
1. Åben dialog: Tilskynd til ærlige diskussioner om mental sundhed og robusthed i din organisation. Tilbyd evt. HR platforme, hvor medarbejdere kan give udtryk for deres bekymringer eller dele erfaringer.
2. Ressourcer og støtte: Tilbyd adgang til mentale sundhedsressourcer, F.eks. ved kontakt til sundhedsprofessionelle, workshops og rådgivning som fx. IGro's workshop. Oplæring af ledere så de kan identificere tegn på mistrivsel, kan også give mulighed for at handle rettidigt og tilbyde støtte til de medarbejdere der har brug for det.
3. Fremme balance mellem arbejde og privatliv: Tilskynd medarbejderne til at holde pauser, bruge ferietid og holde fri når de holder fri. Fleksible arbejdsordninger, når det er muligt, kan forbedre mental sundhed væsentligt ved at give medarbejderne mulighed for at skræddersy deres arbejdsmiljø til deres behov.
4. Opmuntre til regelmæssige check-in: Fremme en kultur med regelmæssige en-til-en møder mellem ledere og medarbejdere for at diskutere arbejdsbyrder, stressfaktorer og overordnet velvære. Dette skaber en atmosfære af omsorg og støtte, hvor medarbejderne føler sig værdsat.
5. Implementer Team-building-aktiviteter: Styrkelse af relationer mellem medarbejdere gennem teambuilding-øvelser kan opbygge modstandskraft. De opbyggede venskaber og tillid kan fungere som en buffer mod stress og udfordringer på arbejdspladsen.