Mental robusthed
Hvad er mental robusthed, kognitiv og metakognitiv psykologi?
Leder du efter en måde at løfte din virksomheds præstationer og skabe en mere harmonisk arbejdsplads?
Mental robusthed snakker man meget om ift. børn og unge, da det har stor betydning for at de trives, har sunde relationer og generelt oplever at have succes i deres liv. Så hvad nu hvis vi som voksne ikke har lært mental robusthed? Altså hvis vi ikke har lært at indgå i en gruppe som den vi er? Eller hvordan vi danner og vedligeholder sunde og nærende relationer?
Kan vi ikke håndtere vores følelser eller impulser, træffer vi ofte dårlige valg for os selv- både på den korte men også den lange bane.
At være mental robust, er ikke at være et super menneske der kan modstå alt pres. At være mental robust, er at være hele sig selv, med de styrker og svagheder man nu har og være bevidst om hvorfor man gør som man gør.
Skyggearbejde er et psykologisk værktøj
Her kommer skyggearbejde ind i ligningen. Skyggearbejde er et kognitivt psykologisk værktøj, til at skabe bevidsthed om vores egne skyggesider og hvordan de påvirker alle dele af vores liv. De er vores mentale begrænsninger- men udelukkende fordi de ikke får lys og bevidsthed.
Skyggearbejde er altså en proces med at udforske og integrere vores "skyggesider" eller de dele af os, som vi ofte undertrykker eller ignorerer. Gennem dette arbejde kan vi opnå dybere selvforståelse og personlig vækst, hvilket kan have markante positive virkninger i en professionel sammenhæng. Forestil dig et team, hvor hver enkelt medarbejder forstår sig selv på et dybere niveau, har udviklet stærkere følelsesmæssige færdigheder og har en bedre forståelse for, hvordan deres adfærd påvirker deres kolleger. Resultatet? Gladere medarbejdere, mindre sygefravær, større effektivitet og bedre samarbejdsfærdigheder.
Med en workshop vil I blive guidet gennem processen på en sikker og støttende måde. Kontakt mig for yderligere information eller se mere her. Det vil være den mest værdifulde investering, du gør for din virksomheds fremtid.
Skyggearbejde med en kognitiv tilgang
Skyggearbejde er baseret på en kognitiv tilgang, der primært er inspireret af Carl Jungs psykologiske teorier. Selvom der ikke nødvendigvis er specifik forskning, der direkte undersøger skyggearbejde inden for organisatoriske eller virksomhedsmæssige sammenhænge, er mange af de underliggende principper for skyggearbejde blevet studeret inden for psykologi, især inden for områder som personlig vækst, selvforståelse, følelsesmæssig intelligens og lederskab.
- Selvforståelse og følelsesmæssig intelligens: En bedre selvforståelse kan lede til højere grad af følelsesmæssig intelligens, hvilket har vist sig at være en væsentlig faktor i effektiv ledelse og teamdynamik.
- Konflikthåndtering: Ved at forstå og integrere vores "skyggesider" kan vi blive bedre til at håndtere konflikter, hvilket kan være en væsentlig faktor i arbejdsmiljøet.
- Forbedring af kommunikation: Et øget selvbevidsthed kan forbedre vores kommunikationsevner, hvilket er afgørende i en organisatorisk sammenhæng.
- Styrkelse af lederskab: Forståelse af ens egen adfærd og motivationer kan hjælpe ledere til at lede mere effektivt og empatisk.
Metakognitiv psykologi og de 3 principper
De 3 principper bygger på en metakognitiv forståelse, som defineres som en bevidsthed om ens egne tankeprocesser. Det er også evnen til at reflektere over tankeprocesser, som gør det muligt for os at fortolke virkeligheden. Men de 3 principper er ikke en metode, teknik eller en teori, men mere en subjektiv indsigt og et fokus på vores naturlige, indre tilstand.
Metakognitiv viden kan omfatte vores forståelse af vores egne styrker og svagheder, og hvordan vi bedst kan udnytte vores ressourcer og strategier for at opnå succes. Metakognition spiller en afgørende rolle i læring og opnåelse af succes, da det hjælper os med at forstå vores egen tænkning og læring samt at identificere og løse problemer. Det er også nøglen til selvregulering og adfærdsændring, da vi ved at være opmærksomme på vores egen tænkning og adfærd kan tage bevidste beslutninger om, hvordan vi bedst kan håndtere forskellige situationer og opnå vores mål.
Hvad siger forskningen?
Hvad siger forskningen om hvad der skal til at opnå mental robusthed?
- Kærlige og støttende sociale relationer i familien, skolen, fritidslivet, arbejdspladsen, osv.
- Et positivt selvbillede og tillid til egne styrker, muligheder og evner
- Evnen til at kommunikere og løse problemer
- Evnen til at håndtere følelser og impulser
Seligman, 2011
Nyt studie
Ifølge et nyt studie, udarbejdet af Statens institut for Folkesundhed, SDU, hænger god mental sundhed sammen med mindre risiko for at blive diagnosticeret med depression, angst eller stress.
Læs om studiet her: https://www.sdu.dk/da/sif/ugens_tal/13_2022
Mygind & Ørsted Andersen, 2017
Hvis vi er robuste, retter vi os ud igen efter modstand, ligesom en fjeder, der har været under pres – i stedet for at knække som en blyant
Mygind & Ørsted Andersen, 2017
Mental robusthed er en ressource, der udover at hjælpe os med at håndtere modgang, stress og forandringer – samtidig styrker vores handlekraft, engagement og kreativitet
Mygind & Ørsted Andersen, 2017
At være mentalt robust betyder at man evner både at håndtere og overkomme (på engelsk bounce back) svære oplevelser og modgang i livet